Weganka w ciąży

informacje

Autor: Monika Gackowska, dietetyk

Data modyfikacji: 21.06.2012

dodano: 21.06.2012

Wegetarianizm w czasie ciąży może zagrażać twojemu dziecku. Nie musisz jednak drastycznie zmieniać swojego sposobu żywienia. Pomyśl o małych zmianach w dotychczasowym stylu odżywiania.

Weganka w ciąży

Dieta wegetariańska w ciąży budzi wiele kontrowersji. Najbezpieczniejszą formą wegetarianizmu dla kobiety i rozwijającego się dziecka jest semiwegetarianizm. Jest on formą pośrednią między laktoowowegetarianizmem (dopuszczającym mleko oraz jajka), a przeciętną, racjonalną dietą (zbilansowaną ilościowo i jakościowo). Poza produktami pochodzenia roślinnego poleca się w nim nabiał, jajka. Dozwolone są także niewielkie ilości mięsa drobiowego i ryb. Niebezpieczeństwo wystąpienia niedoborów żywieniowych jest najmniejsze. Ważne aby codzienny jadłospis zawierał:

  • 8 porcji produktów zbożowych,
  • 4 porcje warzyw w I trymestrze, 5 porcji w II i III trymestrze,
  • 3 porcje owoców w I trymestrze, 4 porcje w II i III trymestrze,
  • 3 porcje mleka i produktów mlecznych, 4 porcje w II i III trymestrze,
  • 3 porcje tłuszczów w I, II, III trymestrze.

Niekorzystne skrajności

Stosowanie skrajnych form wegetarianizmu jest ryzykowne dla kobiety w ciąży. Ścisły wegetarianizm czyli frutarianizm (polegający na spożywaniu wyłącznie owoców), witarianizm (dieta owocowo-surówkowa) oraz weganizm (wykluczający wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego łącznie z mlekiem i jego przetworami, jajami, rybami a także miodem) nie są rekomendowane przez lekarzy i dietetyków. Najbardziej rygorystyczne diety wegetariańskie nie dostarczają w pożywieniu odpowiedniej ilości aminokwasów egzogennych, niezbędnych do prawidłowej przemiany białkowej. Co jeszcze przemawia na ich niekorzyść? Przede wszystkim niedostateczna podaż witamin: B1, B 2, B12 (niezbędne są one w procesach krwiotwórczych), witaminy D (regulującej gospodarkę wapniowo-fosforanową), a także żelaza, wapnia, cynku, jodu i selenu. Ponadto dieta wegetariańska dostarcza więcej substancji antyżywieniowych (między innymi niekorzystnych glikozydów cyjanogennych, związków saponinowych, latyrogennych, glikoalkaloidów). Przyszła mama powinna kierować się przede wszystkim zdrowiem swojego dziecka i zaniechać restrykcyjnych, ubogich jakościowo diet, które mogą skutkować małą masą urodzeniową oraz niedorozwojem i wadami ośrodkowego układu nerwowego dziecka.

Przykładowe jadłospisy dla semiwegetarianek (2000 kcal)

JADŁOSPIS I

I śniadanie

  • jajko gotowane (50 g)
  • chleb żytni razowy (60 g)
  • margaryna miękka (5 g)
  • pomidor (50 g)
  • sałata (2 duże liście)
  • sok pomarańczowy (250 ml)

II śniadanie

  • jogurt naturalny 2% tłuszczu (200 g)
  • chleb żytni razowy (30 g)
  • muesli z rodzynkami i orzechami (30 g)
  • płatki owsiane (30 g)
  • zarodki pszenne (10 g)
  • woda mineralna (250 ml)

obiad

  • zupa szpinakowa z ziemniakami (300 ml)
  • filet z dorsza po grecku (120 g)
  • kasza gryczana na sypko (50 g)
  • surówka z marchwi i jabłek (100 g)
  • kalafior z wody (150 g)
  • woda mineralna (250 ml)

podwieczorek

  • Sałatka owocowa (gruszka 150 g, kiwi 120 g, winogrona 120 g, jogurt naturalny)
  • sok grejpfrutowy (250 ml)

kolacja

  • naleśniki z serem (300 g)
  • maślanka 2% tłuszczu (250 ml)

JADŁOSPIS II

I śniadanie

  • bułka sojowa (90 g)
  • masło roślinne (5 g)
  • pasta twarogowa z tuńczykiem i pomidorem (50 g)
  • natka pietruszki (2 łyżki)
  • kawa zbożowa (250 ml)

II śniadanie

  • kefir naturalny (250 ml)
  • sałatka owocowa: brzoskwinia (100 g), czarne jagody (50 g), pomarańcza (250 g), zarodki pszenne (10 g)
  • herbata owocowa (250 ml)

obiad

  • zupa z fasoli szparagowej (300 ml)
  • pulpety z dorsza (180 g)
  • surówka z marchwi (150 g)
  • ziemniaki purée (200 g)
  • woda mineralna (250 ml)

podwieczorek

  • Naleśniki ze szpinakiem (260 g)
  • Kompot z jabłek (250 ml)

kolacja

  • cukinia faszerowana ryżem (300 g)
  • sok pomidorowy (250 ml)

Polecane artykuły

Zobacz podobne artykuły: