Menu w cukrzycy ciążowej

informacje

Autor: Monika Gackowska, dietetyk

Data modyfikacji: 21.06.2012

dodano: 21.06.2012

Czasem pojawia się znienacka, niezależnie od innych czynników. Innym razem towarzyszy otyłości, nadwadze czy hipoglikemii poposiłkowej. To cukrzyca ciążowa, czyli nietolerancja glukozy, która pojawiła się po raz pierwszy w ciąży.

Menu w cukrzycy ciążowej

Utrzymanie prawidłowego stężenia glukozy jest bardzo ważne dla prawidłowego rozwoju dziecka. Dlatego przygotowaliśmy 12 najważniejszych zasad, które pomogą ci utrzymać cukrzycę w ryzach.

1. Nie stosuj zbyt restrykcyjnych, ograniczających diet, których wartość kaloryczna nie przekracza 1600 kcal dziennie (nawet wtedy, gdy cukrzyca jest połączona z nadmiernym przybieraniem na wadze pod koniec ciąży). Jedz regularnie (przerwy pomiędzy posiłkami nie powinny być dłuższe niż 4-5 godzin), spożywając mniejsze porcje.

2. Wybieraj produkty o niskim indeksie glikemicznym (IG). IG określa, jak szybko po spożyciu danego posiłku wzrasta stężenie glukozy we krwi. Najkorzystniejsze są produkty, których IG nie przekracza 50. Wybieraj:
  • świeże owoce: jabłka, gruszki, jagody, truskawki, maliny, pomarańcze, grejpfruty, brzoskwinie, nektarynki oraz morele (im bardziej kwaśny owoc tym ma niższy IG),
  • świeże warzywa,
  • produkty zbożowe (pieczywo razowe, typu graham, płatki owsiane, ryż basmati). Pamiętaj, że mąka pszenna i produkty na bazie tej mąki mają wysoki indeks glikemiczny. Sięgaj po:
  • nasiona roślin strączkowych (fasolę, soczewicę, ciecierzycę, zielony groszek),
  • orzechy i migdały,
  • niskotłuszczowe produkty nabiałowe.

Ryby, chude mięso, drób i jajka nie zawierają węglowodanów, nie mają zatem żadnego wpływu na IG.

3. Aby produkty miały niski IG, nie gotuj ich zbyt długo. Dotyczy to nie tylko węglowodanów, np. kaszy, ryżu czy makaronu, ale także warzyw. Ważne, aby były półtwarde.

4. Codzienny jadłospis powinien zawierać wszystkie składniki niezbędne do zapewnienia kobietom w ciąży optymalnej diety, szczególnie:
  • kwas foliowy (sałata, zielone warzywa liściaste),
  • kwasy tłuszczowe omega – 3 (tłuste ryby, oleje np. lniany, z orzecha włoskiego),
  • wapń (mleko i mleczne napoje fermentowane).

Warto skonsultować się z diabetologiem oraz wykwalifikowanym dietetykiem.

5. Zwracaj uwagę na zawartość węglowodanów w produktach. Podstawę kontroli stężenia glukozy we krwi (oprócz indeksu glikemicznego) stanowią wymienniki węglowodanowe oraz białkowo-tłuszczowe. 1 wymiennik węglowodanowy to 10 g przyswajalnych cukrów (bez błonnika).

6. Unikaj słodzenia napojów, zwłaszcza oranżady i przemysłowych soków owocowych. Spożywaj jedynie wodę mineralną oraz naturalne soki owocowe własnego wyrobu.

7. Nie spożywaj w nadmiarze owoców o największej zawartości cukru: winogron, arbuza, ananasa, papai, mango. Dopuszczalne jest spożywanie bananów. Nie rezygnuj całkowicie z jedzenia owoców (są cennym źródłem witamin i składników mineralnych). Każdego dnia sięgaj po 2 porcje o niskim IG.

8. Kierując się ostrożnością, nie korzystaj ze słodzików lub innych zamienników cukru. Aspartam czy acesulfam K są chemicznymi dodatkami do żywności oznaczonymi symbolami od E950 do E955. Ich działanie nie jest dostatecznie zbadane.

9. W przypadku zwiększonej ochoty na cukier podczas każdego posiłku sięgaj po kromkę chleba razowego lub inny produkt mączny.

10. Unikaj gotowych wyrobów cukierniczych, słodyczy, słodkich, maślanych bułek, lodów, produktów instant, gotowych potraw.

11. Zalecane sposoby przyrządzania potraw:
  • gotowanie w wodzie,
  • gotowanie na parze,
  • smażenie: w małej ilości tłuszczu, beztłuszczowe, przy stałym mieszaniu (wok),
  • duszenie,
  • pieczenie (w folii aluminiowej lub rękawie żaroodpornym).

12. W przypadku cukrzycy unikaj słodzonych napojów, zwłaszcza oranżad, a także nektarów, napojów oraz przemysłowych soków owocowych. Spożywaj jedynie wodę mineralną oraz naturalne soki (owocowe, warzywne) własnego wyrobu. Korzystniejsze są dla Ciebie soki warzywne, gdyż mają niższy ładunek energetyczny, w mniejszym stopniu podnoszą stężenie glukozy we krwi. Dla przykładu szklanka (250 ml) soku pomarańczowego stanowi 2 WW (wymienniki węglowodanowe) a soku pomidorowego 0,5 WW. W przypadku soków owocowych nie przekraczaj ilości 150 ml dziennie (opcjonalnie rozcieńczaj wodą). Jeśli wybierasz gotowe soki jednodniowe, przestrzegaj ich terminu ważności.

Polecane artykuły

Zobacz podobne artykuły: