Dania na cenzurowanym

informacje

Autor: Monika Gackowska, dietetyk

Data modyfikacji: 21.06.2012

dodano: 21.06.2012

Jeśli z przyjemnością zajadasz się tatarem, pleśniowym serem albo wypijasz dziennie kilka kaw, ciąża będzie dla ciebie czasem sporych zmian – na talerzu.

Dania na cenzurowanym

SERY

Są cennym źródłem wapnia, jednak niektórych z nich powinnaś unikać ze względu na możliwość zakażenia bakterią Listeria monocytogenes.

Unikaj: serów pleśniowych takich jak: camembert, brie, z przerostem niebieskiej pleśni (blue).
Wybieraj: twarde sery takie jak cheddar, gouda, serki wiejskie, kanapkowe, topione oraz twarogowe z pasteryzowanego mleka.

SUROWE MLEKO I JAJKA

Niosą ze sobą ryzyko zatrucia pokarmowego wywołanego toksyną gronkowcową (Staphylococcus aureus), endotoksyną pałeczki duru brzusznego (Salmonella Typhi) oraz enterotoksyną pałeczki jersiniozy (Yersinia enterocolitica).

Unikaj: świeżego, niepasteryzowanego mleka, dań na bazie surowych jajek (np. kogel- mogel, domowy majonez, deser tiramisu, dressingi do sałatek). Nie smakuj surowego ciasta, mięsa (np. mielonego) przed obróbką termiczną.
Wybieraj: Mleko oraz mleczne napoje fermentowane na bazie pasteryzowanego mleka. Najbezpieczniejsze są jajka ugotowane na twardo.

RYBY

Powinny gościć na twoim talerzu przynajmniej dwa razy w tygodniu. Dostarczają łatwostrawnego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz składników mineralnych. Niestety niektóre gatunki kumulują znacznie ilości metylortęci, która jest toksyczna dla układu nerwowego rozwijającego się płodu.

Unikaj: mięsa ryb drapieżnych (rekina, miecznika, marlina), nie częściej niż 2 razy w tygodniu jadaj makrelę, tuńczyka, czy sardynki. Wystrzegaj się tilapii, pangi oraz maślany.
Wybieraj: dorsza, mirunę, karpia, leszcza, śledzia, łososia (atlantyckiego, pacyficznego), pstrąga, sandacza, sieję, okonia, płotkę, lina.

OWOCE MORZA

Są źródłem białka, które cechuje wysoka strawność. Dodatkowo dostarczają jodu, selenu, fluoru oraz manganu. W porównaniu z rybami morskimi zawierają niewiele tłuszczu (za wyjątkiem homara oraz ucha morskiego).

Unikaj: surowych owoców morza, a także mięczaków, surimi oraz tamary (ikry ryb z oliwą oraz cytryną).
Wybieraj: sushi z wędzoną rybą. Stołuj się w sprawdzonych, renomowanych restauracjach.

PRZETWORY MIĘSNE

Mięso jest źródłem pełnowartościowego białka, witaminy B2, niacyny, cynku oraz łatwo przyswajalnego żelaza. W ciąży powinnaś codziennie spożywać chude mięso, drób lub wędliny w ilości 200-250 g. Dwa razy w tygodniu jedną porcję produktów mięsnych zastąp porcją tłustej ryby morskiej.

Unikaj: pasztetów, gęsich wątróbek, wyrobów z galaretą (ograniczasz tym samym ryzyko listeriozy), mięsa wędzonego i innych produktów zawierających konserwanty (związki azotu) takich jak bekon, kiełbasy, parówki, szynki. Aby zredukować ryzyko zakażenia toksoplazmozą nie spożywaj surowego i niedogotowanego mięsa.
Wybieraj: wędliny gotowane, bądź przygotuj je samodzielnie (piekąc kawałek łopatki lub szynki z przyprawami w folii czy rękawie). Przyrządzając mięso do spożycia, oddziel widoczny tłuszcz.

SOKI OWOCOWE ORAZ WARZYWNE

Jeśli zaopatrujesz się w gotowe soki i napoje, po otwarciu przechowuj je w lodówce nie dłużej niż 48 godzin.

Unikaj: niepasteryzowanych soków. Czytaj etykiety i przestrzegaj daty przydatności do spożycia (zwłaszcza w przypadku soków jednodniowych).
Wybieraj: soki własnoręcznie przygotowane przy użyciu wyciskarek, sokowirówek oraz blenderów (spożyć bezpośrednio po przyrządzeniu). Przygotowując koktajle na bazie soków owocowych oraz warzywnych używaj pasteryzowanego mleka.

WODA MINERALNA

Najlepszym sposobem prawidłowego nawodnienia organizmu jest sięganie po wodę mineralną. Wypijaj co najmniej 8 szklanek tego płynu dziennie.

Unikaj: wody źródlanej oraz wody z kranu.
Wybieraj: butelkowane wody mineralne nisko- oraz średniozmineralizowane

ALKOHOL

Jest bezwzględnie zabroniony. Nawet sporadyczne picie alkoholu podczas ciąży sprzyja wadom rozwojowym płodu, a także komplikacjom podczas ciąży i porodu. Jest przyczyną Zespołu Alkoholowego Płodu (FAS) lub Alkoholowego Efektu Płodowego (FAE).

KAWA I NAPOJE ENERGETYZUJĄCE

Kawa oraz napoje energetyzujące są źródłem alkaloidu – kofeiny, która działa stymulującą, a w nadmiarze powoduje silne pobudzenie psychoruchowe, zwiększa diurezę (ilość oddawanego moczu). Duże spożycie kofeiny (powyżej 200-300 mg dziennie) może zaburzać prawidłowy przebieg ciąży.

Unikaj: kawy w ilościach większych niż 1-2 filiżanki słabego naparu dziennie, a także napojów energetyzujących ze względu na zawartość kofeiny (80 mg w jednej puszce) oraz tauryny. Mogą być one przyczyną nadmiernej pobudliwości. Dodatkowo sprzyjają rozwojowi cukrzycy typu 2 (rozregulowując mechanizm produkcji insuliny).
Wybieraj: Zalecenia sugerują, aby nie przekraczać 200 mg kofeiny dziennie (2 filiżanki kawy rozpuszczalnej lub 1,5 filiżanki kawy z ekspresu).

Polecane artykuły

Zobacz podobne artykuły: